Produkty bogate w białko i bez laktozy

Produkty bogate w białko są ważnym składnikiem zdrowej diety. Białko jest podstawowym budulcem ludzkiego organizmu, pomaga ono utrzymać silne mięśnie i kości oraz wspiera odporność. Produkty o dużej zawartości białka powinny być stałym elementem każdej diety.

Białko to istotna substancja budulcowa dla ciała. Jest niezbędna w utrzymaniu masy mięśniowej. Spożywanie produktów bogatych w białko może mieć pozytywny wpływ na samopoczucie i energię, a także na funkcjonowanie narządów wewnętrznych. Produkty te są dodatkowo dobrymi źródłami witamin i minerałów wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Najbardziej popularnym źródłem białka są produkty mleczne (nabiał), lecz nie każdy może je spożywać bez przykrych dolegliwości związanych z nietolerancją laktozy.

Czym jest laktoza

Laktoza to rodzaj cukru, który znajduje się w mleku i produktach mlecznych. Niektórzy ludzie mają trudności z trawieniem laktozy, ponieważ brakuje im enzymu laktazy, który jest potrzebny do rozkładu laktozy w jelicie cienkim. Może to powodować objawy, takie jak wzdęcia, gazy i biegunka po spożyciu laktozy. Ponadto może pojawić się trądzik, swędzenie skóry oraz poty. Ten stan jest znany jako nietolerancja laktozy. Jest to powszechne zaburzenie trawienia i dotyka ludzi w różnym wieku i o różnym pochodzeniu etnicznym.

Dzienne zapotrzebowanie na białko

Białko powinno być spożywane każdego dnia, przy czym jego optymalna ilość wg płci i wieku to:

  • Kobiety do 60 roku życia: 70-90 g
  • Kobiety po 60 roku życia: 60-70 g
  • Kobiety w ciąży: 95 g
  • Kobiety w trakcie karmienia piersią: 110 g
  • Mężczyźni do 60 roku życia: 75-200 g
  • Mężczyźni po 60 roku życia: 65-75 g

Sportowcom i osobom chcącym zredukować tkankę tłuszczową zaleca się spożywanie 1,6-2,2 g białka na kilogram masy ciała dziennie.

Różnorodne źródła białka

Najbardziej popularne produkty zawierające dużo białka, inne niż nabiał, to warzywa strączkowe (np. fasola), ryż, soczewica, niektóre owoce (np. awokado), chude mięso (drób), nabiał, soja (tofu), jaja oraz ryby i owoce morza.

Istnieje wiele źródeł białka, a każde z nich ma unikalny smak i właściwości zdrowotne – co oznacza, że można łatwo urozmaicić dietę poprzez tworzenie potraw o preferowanym smaku. Należy pamiętać, że ilość białka w produktach może się różnić w zależności od sposobu przyrządzenia i jakości.

Tabela z produktami bogatymi w białko

ProduktIlość białka w 100 gramachIlość kcal w 100 gramach
Białko serwatkowe (w proszku)90 g360 kcal
Soja (suszona)39 g450 kcal
Mięso indyka29 g140 kcal
Tuńczyk28 g130 kcal
Mięso kurczaka27 g170 kcal
Krewetki27 g120 kcal
Orzeszki ziemne26 g565 kcal
Soczewica25 g340 kcal
Ser żółty25 g400 kcal
Mięso wołowe24 g240 kcal
Mięso wieprzowe24 g200 kcal
Nasiona słonecznika24 g580 kcal
Halibut23 g140 kcal
Dorsz Atlantycki23 g125 kcal
Nasiona grochu23 g90 kcal
Fasola czerwona23 g290 kcal
Łosoś22 g200 kcal
Sardynki22 g200 kcal
Fasola biała21 g315 kcal
Makrela21 g220 kcal
Pstrąg21 g160 kcal
Mięso z kaczki20 g335 kcal
Mięso cielęce20 g120 kcal
Pistacje20 g560 kcal
Migdały20 g605 kcal
Szprot wędzony19 g245 kcal
Orzechy nerkowca18 g550 kcal
Małże18 g 125 kcal
Kraby18 g85 kcal
Kalmary 17 g175 kcal
Orzechy włoskie15 g655 kcal
Orzechy laskowe15 g630 kcal
Quinoa (komosa ryżowa)14 g120 kcal
Jagody goji14 g350 kcal
Orzechy brazylijskie14 g655 kcal
Orzeszki piniowe14 g675 kcal
Jaja13 g155 kcal
Owies12 g390 kcal
Pszenica12 g320 kcal
Jęczmień12 g350 kcal
Żyto11 g295 kcal
Orzech pekan9 g 690 kcal
Ostrygi9 g80 kcal
Ciecierzyca9 g165 kcal
Kukurydza9 g365 kcal
Tofu8 g75 kcal
Orzechy makadamia8 g720 kcal
Groszek zielony6,5 g80 kcal
Bób5 g110 kcal
Brukselka3,5 g40 kcal
Brokuł3 g35 kcal
Szpinak3 g25 kcal
Figi suszone3 g310 kcal
Gujawa2,5 g70 kcal
Ryż2,5 g130 kcal
Daktyle2,5 g280 kcal
Marakuja2 g95 kcal
Awokado2 g160 kcal
Szparagi2 g20 kcal
Ziemniak2 g75 kcal
Kapusta2 g25 kcal
Seler2 g20 kcal
Kalafior2 g25 kcal