Dieta keto – sposób na odchudzanie i poprawę zdrowia

Dieta ketogeniczna, zwana również dietą keto, to specjalny sposób odżywiania, który opiera się na dużym spożyciu tłuszczów, średnim spożyciu białek i bardzo niskim spożyciu węglowodanów. Celem diety ketogenicznej jest wywołanie stanu zwanego ketozą, w którym organizm w celu pozyskania energii zaczyna spalać tłuszcz zamiast glukozy.

Korzyści diety keto

Dieta ketogeniczna była pierwotnie stosowana jako leczenie dla dzieci z padaczką. Obecnie jest również popularna jako sposób odchudzania i poprawy ogólnego stanu zdrowia. Niektóre badania sugerują, że dieta ketogeniczna może być skuteczna w leczeniu niektórych chorób, takich jak cukrzyca typu 2, otyłość i choroby serca. Nadal potrzebne są dalsze badania w celu potwierdzenia tych korzyści.

Zasady w diecie ketogenicznej

Osoby stosujące dietę ketogeniczną powinny zdecydowanie zmniejszyć spożycie węglowodanów i zwiększyć spożycie tłuszczów, a także jeść dużo białka. Produkty, które są dozwolone w tej diecie, to mięso, ryby, jajka, warzywa o niskiej zawartości węglowodanów, tłuszcze (takie jak olej kokosowy, oliwa z oliwek i masło klarowane) i niektóre orzechy i nasiona. Produkty, które są zabronione lub ograniczone, to zboża, owoce, ziemniaki, cukier i słodycze oraz większość produktów pełnoziarnistych i makaronów.

Przykładowe dania w diecie ketogenicznej

Oto kilka przykładów posiłków, które można zastosować w diecie ketogenicznej:

  • Śniadanie: jajecznica z boczkiem i pomidorami lub omlet z serem i szpinakiem.
  • Obiad: kurczak z pieczarkami i warzywami grillowanymi lub tuńczyk z awokado i sałatą.
  • Podwieczorek: orzechy lub plasterki białego lub żółtego sera.
  • Kolacja: pieczona cielęcina z warzywami lub krewetki z brokułami i masłem klarowanym.
  • Przekąski: awokado z pastą jajeczną lub koktajl mleczny z malinami i wiórkami kokosowymi.

Pamiętaj, że ważne jest, aby spożywać dużo tłuszczów zdrowych i dobrych jakościowo białek. Warzywa powinny mieć niską zawartość węglowodanów, tak jak np.: brokuły, kalafior, kapusta i szpinak. W diecie ketogenicznej należy unikać węglowodanów złożonych, takich jak chleb, makaron i kasze, oraz słodyczy i soków owocowych. Ważne jest również, aby pić dużo wody i unikać nadmiernego spożycia soli.

Dieta keto nie dla każdego

Istnieje kilka grup ludzi, dla których dieta ketogeniczna może nie być odpowiednia. Osoby, które powinny być szczególnie ostrożne przy jej stosowaniu, to m.in.:

  • Osoby z chorobami nerek. Dieta keto może obciążać nerki i pogarszać ich funkcjonowanie u osób, które już cierpią na choroby nerek lub mają z nimi problemy.
  • Osoby z chorobami wątroby. Dieta ketogeniczna może prowadzić do zwiększenia stężenia trójglicerydów i cholesterolu we krwi, co może być szkodliwe dla osób z chorobami wątroby.
  • Osoby z cukrzycą. Dieta keto może być trudna do zastosowania u osób z cukrzycą. Wymaga ona dokładnego monitorowania poziomu glukozy we krwi i dawkowania insuliny. W przypadku cukrzycy typu 1 konieczne jest również zapewnienie odpowiedniej ilości węglowodanów, aby zapobiec hipoglikemii.
  • Osoby z chorobami układu pokarmowego. Dieta ketogeniczna może prowadzić do problemów z trawieniem u osób z chorobami przewodu pokarmowego. Będą to, np.: wrzody żołądka czy choroba Leśniowskiego-Crohna.
  • Dzieci i młodzież. Dieta keto powinna być stosowana tylko pod ścisłym nadzorem lekarza i dietetyka u dzieci i młodzieży. Może mieć negatywny wpływ na ich wzrost i rozwój.
  • Osoby z niedoborem tłuszczów omega-3. Keto dieta może prowadzić do niedoboru tłuszczów omega-3, które są ważne dla zdrowia układu krążenia i mózgu.

Osoby z powyższymi problemami zdrowotnymi lub innymi chorobami przewlekłymi powinny skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed wprowadzeniem zmian żywieniowych.

Należy pamiętać, że dieta ketogeniczna może być trudna do utrzymania i może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, jeżeli nie jest prowadzona prawidłowo. Przed rozpoczęciem tej diety należy skonsultować się z lekarzem w celu uzyskania pewności, iż ten rodzaj diety jest odpowiedni.