Imbir jest znanym ziołem kulinarnym i leczniczym. Ma wiele korzyści zdrowotnych, w tym zdolność do zmniejszania stanu zapalnego, poprawy trawienia, a nawet zapobiegania niektórym chorobom.
Imbir pomocny na wiele dolegliwości
Wiadomo, że imbir jest skutecznym lekarstwem na nudności, problemy trawienne, stany zapalne, a nawet ból. Imbir ma silne właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc zmniejszyć ból związany z zapaleniem stawów i innymi stanami zapalnymi. Stymuluje trawienie poprzez zwiększenie przepływu żółci w żołądku, co pomaga w wydajniejszym rozkładaniu tłuszczów. Ponadto imbir zawiera związki zwane gingerolami, które mają działanie przeciwutleniające komórki. Te przeciwutleniacze mogą chronić przed wolnymi rodnikami powodowanymi przez toksyny środowiskowe, a także przed zanieczyszczeniami żywności.
Systematyczne stosowanie imbiru jest ważne
Regularne spożywanie imbiru może zapewnić ochronę przed rakiem czy chorobami serca, ze względu na wysoki poziom przeciwutleniaczy – witaminy C i E, a także minerałom – cynk i magnez, które wspomagają zdrowe funkcjonowanie komórek w całym organizmie. Ponadto badania sugerują, że regularne spożywanie tego korzenia może potencjalnie obniżyć poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla osób cierpiących na cukrzycę. Badacze twierdzą także, że przyjmowanie suplementów zawierających suszony imbir w proszku może być pomocne w zmniejszaniu objawów nudności związanych z okresem ciąży.
Codzienne włączanie niewielkich ilości świeżego lub sproszkowanego imbiru do diety może okazać się korzystne, jeśli chodzi o utrzymanie ogólnego stanu zdrowia, jednak zawsze należy skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem jakiegokolwiek nowego schematu suplementacji, ponieważ w zależności od indywidualnych okoliczności mogą wystąpić potencjalne skutki uboczne.
Wywar z imbiru
Jednym ze sposobów spożywania imbiru jest robienie wywaru lub herbaty z samego korzenia. Odwar z imbiru można przygotować, gotując świeży lub sproszkowany imbir we wrzącej wodzie przez około 20-30 minut, a następnie przecedzić do filiżanki i dodać miód, sok z cytryny bądź oba składniki – według uznania. Ten prosty napój pomaga łagodzić ból gardła, wspomaga trawienie i zmniejsza objawy nudności, gdy jest regularnie spożywany.
Kawa imbirowa
Innym kreatywnym sposobem spożywania tego aromatycznego korzenia jest picie kawy imbirowej – świeżo starty korzeń lub zmielony proszek imbirowy dodajemy do filiżanki kawy. Można też dodać gotowy wywar z imbiru do zaparzonej wcześniej kawy. Taka kawa zapewnia różne korzyści zdrowotne, np. zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie ze względu na właściwości przeciwzapalne imbiru. Imbir jednocześnie pobudza krążenie, co może pomóc w zmęczeniu spowodowanym czynnikami stresogennymi, takimi jak między innymi brak snu lub intensywny, trudny czas w pracy. Ponadto badania sugerują, że picie umiarkowanych ilości takiej mieszanki (2-3 filiżanki dziennie) może zmniejszyć czynniki ryzyka związane z chorobami serca – na przykład wysoki poziom cholesterolu.
Lemoniada imbirowa
Z wszechstronnego składnika, jakim jest imbir, można przygotować orzeźwiający napój na lato – lemoniadę. Korzeń można dodać, jako świeżo starty, mielony, bądź pokrojony w plastry. Połączenie cytrusów z imbirem daje słodko-kwaśny smak oraz korzyści zdrowotne. Korzyściami tymi są chociażby lepsze trawienie, złagodzenie objawów przeziębienia i grypy czy wspomaganie odchudzania, o ile nie jest zastosowany dodatkowo cukier lub syrop.