Kawa – jak prawidłowo przygotować i podać kawę

Właściwości kawy badane są na wszelkie sposoby. Grupa osób powątpiewających w jej prozdrowotne działanie sprawia, że powstają coraz dokładniejsze i wiarygodniejsze analizy. Nie każdy zwraca szczególną uwagę na jej właściwe przygotowanie oraz łączenie z innymi składnikami. Jednak chcąc zadbać o własne zdrowie i samopoczucie, warto znać wytyczne ze strony fachowców i badaczy.

Zauważyć należy, iż mówiąc o kawie można mieć na myśli różne jej rodzaje, różny sposób parzenia. To zbyt długi czas parzenia czy stosowane dodatki mogą stanowić o „szkodliwym” działaniu. Tymi dodatkami mogą być cukier, śmietanka, mleko, alkohol…
Dodatkowo, wiele osób nie zdaje sobie sprawy z posiadanych nietolerancji pokarmowych.
Takie osoby pijąc latte z cukrem będą oceniać kawę ogólnie, jako szkodliwą, jednak problemem może być nietolerancja na mleko, miód czy cukier, powodujące wzdęcia, trądzik, przyczyniające się do otyłości.

Jak właściwie przygotować kawę

Kawa sama w sobie jest niskokaloryczna. Świetnymi dodatkami do kawy są: cynamon, kurkuma, kakao.

Kawa przynosząca korzyści dla zdrowia parzona jest metodą przelewową – przez świeżo zmielone ziarna kawy (bądź kapsułki) przelana jest gorąca woda. Istotny jest czas, w którym woda ma styczność z ziarnami – około 25-30 sekund.

Jaka jest bezpieczna ilość kawy na dzień

Bezpieczna dzienna dawka kofeiny to około 300 mg – odpowiada to 5 filiżankom espresso. Dla kobiet w ciąży jest to 200 mg.

Potrzeba około 15 minut od spożycia kawy, by kofeina zaczęła być wchłaniana. Ten proces trwa około trzech godzin.

Właściwości kawy

Niektóre właściwości kawy:
– kofeina, teofilina oraz teobromina, zawarte w kawie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób Parkinsona i Alzheimera;
– zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2;
– wspomaganie oczyszczania organizmu z toksyn oraz usprawnienie mechanizmów ochronnych;
– antyoksydanty zawarte w kawie chronią materiał genetyczny w komórkach przed uszkodzeniami;
– działanie przeciwbólowe;
– pobudzenie mięśni oraz wspomaganie metabolizmu tłuszczów;
– pobudzenie umysłu, poprawienie możliwości koncentracji oraz zapamiętywania;
– stymulacja wzrostu cebulek włosów;
– poprawa nastroju, chęć działania.