Spożywanie nadmiaru produktów wychładzających, sprawia, iż metabolizm człowieka słabnie. Powoduje to spowolnienie procesu trawienia. W doborze diety należy zachować odpowiednie proporcje składników. Osoby o spowolnionym metabolizmie, powinny włączyć do diety więcej produktów rozgrzewających, natomiast osoby o przyspieszonym metabolizmie – zwiększyć ilość produktów chłodzących.
Jakie produkty wychładzają?
- fasola
- kiełki lucerny
- wodorosty
- kasztan wodny
- szparagi
- burak
- pędy bambusa
- brokuły
- kapusta
- marchew
- kalafior
- seler
- kukurydza
- ogórek
- rzepa
- bakłażan
- sałata
- cykoria
- ziemniaki
- szpinak
- kabaczek
- cukienia
- pomidow
- grzyby
- banan
- melon
- grejpfrut
- morwa
- gruszka
- dynia
- arbuz
- jabłko
- rabarbar
- morela
- figa
- cytryna
- pomarańcza
- brzoskwinia
- śliwka
- truskawka
- awokado
- proso
- jęczmień
- biały ryż
- pszenica
- wieprzowina
- małże
- kraby
- jaja
- mięta
- sól
- cukier
- zielona herbata
Pokarmy spożywane w formie surowej bądź celowo schłodzone spowalniają metabolizm. Przygotowanie pożywienia w formie gotowanej, z użyciem rozgrzewających przypraw (np. krem z dyni z kardamonem), zneutralizuje jego chłodzące działanie.
Sposób przetworzenia produktu ma duże znaczenie, np. burak czy kapusta mają właściwości chłodzące, lecz sok z kiszonego buraka/kiszonej kapusty – rozgrzewa organizm, dodaje energii.