Wychładzające produkty – co obniża metabolizm

Spożywanie nadmiaru produktów wychładzających, sprawia, iż metabolizm człowieka słabnie. Powoduje to spowolnienie procesu trawienia. W doborze diety należy zachować odpowiednie proporcje składników. Osoby o spowolnionym metabolizmie, powinny włączyć do diety więcej produktów rozgrzewających, natomiast osoby o przyspieszonym metabolizmie – zwiększyć ilość produktów chłodzących.

Jakie produkty wychładzają?

  • fasola
  • kiełki lucerny
  • wodorosty
  • kasztan wodny
  • szparagi
  • burak
  • pędy bambusa
  • brokuły
  • kapusta
  • marchew
  • kalafior
  • seler
  • kukurydza
  • ogórek
  • rzepa
  • bakłażan
  • sałata
  • cykoria
  • ziemniaki
  • szpinak
  • kabaczek
  • cukienia
  • pomidow
  • grzyby
  • banan
  • melon
  • grejpfrut
  • morwa
  • gruszka
  • dynia
  • arbuz
  • jabłko
  • rabarbar
  • morela
  • figa
  • cytryna
  • pomarańcza
  • brzoskwinia
  • śliwka
  • truskawka
  • awokado
  • proso
  • jęczmień
  • biały ryż
  • pszenica
  • wieprzowina
  • małże
  • kraby
  • jaja
  • mięta
  • sól
  • cukier
  • zielona herbata

Pokarmy spożywane w formie surowej bądź celowo schłodzone spowalniają metabolizm. Przygotowanie pożywienia w formie gotowanej, z użyciem rozgrzewających przypraw (np. krem z dyni z kardamonem), zneutralizuje jego chłodzące działanie.

Sposób przetworzenia produktu ma duże znaczenie, np. burak czy kapusta mają właściwości chłodzące, lecz sok z kiszonego buraka/kiszonej kapusty – rozgrzewa organizm, dodaje energii.