Czarny bez – właściwości zdrowotne

Bez czarny to krzew pochodzący z Europy, Ameryki Północnej i części Azji. Jagody są bogate w przeciwutleniacze i witaminy, co czyni je idealnym wyborem dla wspierania ogólnego stanu zdrowia. Wiadomo, że czarny bez ma właściwości przeciwwirusowe, które mogą pomóc w walce z wirusami przeziębienia i grypy. Ponadto owoce czarnego bzu zawierają antocyjany, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie, zapewniając jednocześnie ochronę antyoksydacyjną przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Właściwości przeciwwirusowe czarnego bzu

Czarny bez ma właściwości przeciwutleniające, które mogą pomóc chronić komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Zawiera również związki o działaniu przeciwzapalnym, które mogą być korzystne w zmniejszaniu stanu zapalnego związanego z zapaleniem stawów lub innymi chorobami przewlekłymi. Ponadto owoce czarnego bzu mają działanie przeciwwirusowe, które może pomóc zmniejszyć objawy związane z przeziębieniem lub grypą. Powinny być regularnie spożywane w szczytowych okresach sezonowych (miesiące jesienne i zimowe), kiedy wirusy mają tendencję do łatwiejszego rozprzestrzeniania się.

Czarny bez na stres i alergie

Przeciwutleniacze obecne w ekstrakcie z czarnego bzu mogą zapewniać ochronę przed stresem oksydacyjnym w komórkach tkanek w całym ciele (w tym w narządach, takich jak mięśnie serca), prowadząc z czasem do poprawy zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Przeprowadzone badania sugerują, że przyjmowanie suplementów z czarnego bzu doustnie może potencjalnie przynieść ulgę w problemach związanych z alergiami, głównie ze względu na obecność dwóch specyficznych cząsteczek flawonoidów zwanych kwercetyną i kempferolem. Są to silne, naturalne blokery histaminy, które pomagają zmniejszyć dyskomfort odczuwany przez kichanie, kaszel, łzawienie oczu, katar, a nawet reakcje skórne stanowiące reakcje alergiczne (typu kataru siennego).

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu zawiera witaminy A, B6, C i E oraz minerały takie jak wapń, żelazo i cynk. Posiada właściwości przeciwwirusowe, może zmniejszać stany zapalne związane z alergiami lub atakami astmy – o ile sok jest przyjmowany regularnie przed wystąpieniem objawów. Ekstrakt z czarnego bzu może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2, gdy jest przyjmowany codziennie przez co najmniej trzy miesiące bez żadnych innych zmian w diecie lub nawykach związanych ze stylem życia.

Aby w pełni móc doświadczyć właściwości soku z czarnego bzu, najlepiej codziennie pić świeżo wyciskany sok, sam lub wymieszany z koktajlami, sokami, herbatami – dodanie miodu osłodzi napój lecz zbyt duża ilość dodanego cukru może zniweczyć niektóre ze zdrowych korzyści.