Kakao ceremonialne, nazywane jest inaczej napojem Bogów. Jest tradycyjnym napojem, spożywanym przez wiele cywilizacji na przestrzeni dziejów. Znane jest jako „napój bogów”, ponieważ wierzono, że ma mistyczne moce, zdolne do łączenia ludzi z bóstwami. Wiara ta sięga starożytnych kultur Majów i Azteków, którzy organizowali ceremonie, podczas których pili ceremonialne kakao przed złożeniem ofiar swoim bogom.
Jak wytwarzane jest kakao
Kakao wytwarzane jest z ziaren drzewa kakaowego Theobroma, które rośnie w klimacie tropikalnym i produkuje strąki kakaowe zawierające nasiona lub „ziarna”. Ziarna te są mielone, by po zalaniu ich wodą, stworzyć rozgrzewający napój.
Właściwości zdrowotne kakao
Jednym z powodów picia ceremonialnego kakao są jego korzyści zdrowotne. Napój ten zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy i minerałów, takich jak magnez, wapń, żelazo i cynk. Zawiera również naturalne stymulanty, np. związki kofeinopodobne zwane ksantynami, które dostarczają energii bez wywoływania uczucia roztrzęsienia związanego ze spożywaniem kawy. Ponadto badania wykazały, że spożywanie ceremonialnego kakao zwiększa poziom serotoniny w mózgu, co skutkuje poprawą nastroju i ogólnym zmniejszeniem poziomu stresu.
Aspekty duchowe spożywania kakao
Wiele osób lubi pić ceremonialne kakao, ponieważ daje im możliwość głębszego połączenia się ze swoją duchową stroną poprzez rytuały przeprowadzane podczas przygotowywania lub spożywania tego specjalnego napoju. Czasami rytuały obejmują medytacje, modlitwy w określonej intencji. To połączenie może pomóc w uzyskaniu jasności w trudnych życiowych kwestiach, a także zbliżyć do siebie osoby uczestniczące w spotkaniu-ceremonii.
Autorski przepis na ceremonialne kakao
Poniżej przedstawiam mój autorski przepis na kakao ceremonialne, którym częstuję gości, przychodzących do mnie na sesje uzdrawiania Reiki.
NAPÓJ BOGÓW – 5 porcji
- Mleko roślinne 0,4 litra (owsiane/kokosowe/migdałowe) podgrzać z goździkami, aż będzie gorące lecz jeszcze nie wrzące.
- Wsypać dwie łyżki sproszkowanego, wytrawnego kakao, najlepiej przez sitko i mieszać przez około minutę – dwie.
- Zestawić rondelek „z ognia”.
- Jeżeli rondelek jest dość wysoki (by nie chlapać przy blendowaniu), bezpośrednio do niego wrzucić pół banana oraz 4 daktyle.
- Dodać łyżeczkę syropu klonowego.
- Dodać nikłą ilość pieprzu cayenne.
- Dodać szczyptę sproszkowanego imbiru.
- Dodać większą szczyptę cynamonu.
- Zblendować.
- Ponownie podgrzać mieszając.
- Jeżeli chcemy uzyskać przyjemną konsystencję – przelewamy powstały napój przez sitko do docelowego naczynia.
Tak przygotowane kakao należy wypić dość szybko, by zachować jego przyjemną strukturę.
Smacznego 🙂